When a man is tired of London, he’s tired of life!

vrijdag 11 juni 2010

Day 1

Triiiiiiiiiiiiing daar ging mijn wekker en om precies te zijn om half 5! Half 5 moet je na gaan hoe vroeg dat is. Zo vroeg ga je normaal gesproken nooit je bed uit misschien ook wel als je een ochtend krant hebt maar anders niet. Als het zo vroeg is dan denk je waarom gaat die wekker nou weer en druk je hem uit en dan slaap je nog even door maar deze ochtend niet. Je bent klaar wakker en je eerste gedachte is: Wij gaan naar London! Wassen, aankleden, tas naar beneden brengen, eten en dan naar school toe. Jaaaa, zo vroeg ben ik nog nooit op school geweest als vandaag maar het is wel heerlijk.
Je komt aan je ziet de bus staan en allemaal mensen en het is nog een beetje schemerig. Je dumpt je tas onder de bus. Doei pap, doei mam! Daar ga je dan om half 6 in de bus, naar Calais. Nou daar zit je dan om kwart over 6 op de snelweg naar Calais wat nog een hele tijd duurt. Je doet oordopjes in en je doet je ogen dicht of leest even wat en om half 9 hadden we stop 1. Hup hup hup naar de WC in het benzinestation. Na het plassen even de voetbal international kopen en dan lekker verder in bus. Na een hele lange reis komen we aan in Calais. Wat een beleving voor de eerste keer in Frankrijk. Eigenlijk beviel het wel want het was beter weer dan in Nederland. Om 1 uur Europese tijd gingen we met de boot over naar Dover. Om half 3 Engelse tijd (dus half 4 Europese tijd) kwamen we aan.
En ja hoor je kunt het wel raden je gaat nu weer de bus in en dan maar rijden naar London toe. Nog 2 uurtjes te gaan. En ja hoor half 5 waren wij in London! Wat was het een bevrijding als je die bus uit mag en de komende 24 uur er niet meer in hoef. Nou de jeugdherberg. Wij lopen naar binnen en je eerst indruk is: Gezellig alleen er mochten wel iets meer kleuren op de muur want alles was zwart/grijs.
Na het eten gingen we ons bed op maken. Toen we binnenkwamen schrokken we best wel. Het was heel klein en opgepropt. Er stonden zes stapelbedden in een hele kleine ruimte. Later bleek het toch heel gezellig te zijn.
Daarna was het tijd voor de avondactiviteit. We gingen wandelen langs allerlei bekende gebouwen in Londen. Om daar te komen moesten we eerst met de metro. Dat was de eerste keer, en super ingewikkeld. Eerst gingen we naar de Towerbridge en daarna gingen we naar een park waar we mochten gaan zitten en foto’s maken. Toen we terug kwamen gingen we nog iets drinken en na kletsen en mocht je op bed gaan als je wilde. Je bed uitproberen en genoeg slapen voor de volgende dag.

donderdag 10 juni 2010

Day 2

Na een niet al te lange nacht worden we toch lekker wakker in een andere stad. Het is niet heel gek dat iedereen aan het ontbijt alsof we maar 2 uur geslapen hebben want we moesten gisteren om 5 uur eruit en dan ook nog 1 uur terug in de tijd dan wordt de dag wel heel erg lang hoor. Het ontbijt bestaat niet uit een echt Engels ontbijt maar uit geroosterde broodjes of cornflakes. Het was een lekker ontbijt en je eet veel want dan heb je al genoeg op voor de rest van de dag.
Vandaag gaan we naar de London eye, eerst met z’n alle naar de metro toe en dan zo door naar het dichtbij zijnde station toe. Als we aan gekomen zijn en we weer boven de grond komen zien we rechts de Big Ben. Het is in echt toch echt veel leuker dan op een foto maar dat is met alles zo. Dan lopen we een brug over. De stemming zit er goed in en dan over de brug moesten we eerst wacht want ja, meneer Kisteman kwam er niet helemaal uit. Uiteindelijk mogen we toch naar binnen maar eerst nog even een 3-D film bekijken over de London eye. Het gaat gewoon over de London eye en het is een interessant filmpje. Als we dat gehad hebben mogen we naar binnen en dan zit je voor 35 minuten, in een klein hokje, waar de zon lekker op brand en ook nog mensen met hoogtevrees erin. Dat is wel leuk, het verstoord je humeur niet. Het is juist wel gezellig. Ongeveer na een kwartiertje zit je helemaal bovenin en dan heb je een prachtig uitzicht over heel Londen. Als je weer naar beneden gaat is het niet meer zo leuk. De lol is er dan af en je hebt alles al wel gezien. Het duurt best lang voordat je dan eindelijk een keer beneden bent.
Nadat we in de London eye zijn geweest gaan we verder wandelen door de stad. We gaan langs de big ben en komen heel veel mensen tegen. Ook komen we langs het parlement
van Engeland. Voor dat gebouw is een grasveld waar mensen altijd mogen protesteren en demonstreren. Ook nu is dat het geval. De mensen hebben gewoon tentjes opgezet met grote spandoeken eraan. Ook is er een man die in een raamkozijn ergens hoog in een gebouw is gaan zitten. Hij wil dat de gevechtstroepen terug komen. En wel levend. De volgende dag hoor je in het nieuws dat de man is opgepakt omdat hij zo gevaarlijk deed.
We liepen verder naar een gebouw waar allerlei mannetjes staan te bewaken. Zij mochten niet lachen maar omdat ze op een paard zaten bewogen ze wel de hele tijd. Het was een heel grappig gezicht.
Toen we even later aankwamen in een groot park mochten we gaan eten.
Nu scheiden de wegen van de groep want we gaan allemaal naar een ander museum. Sietze gaat naar het National History Museum. Het is een heel groot museum waar je niet door komt in 1 uurtje want wij hebben maar 1 deel bekeken van de 6 delen. Het is zo’n groot gebouw en ook heel erg mooi. Wij hebben het gedeelte bekeken wat allemaal te maken heeft met je hersenen. Het is heel erg interessant en je kan ook allemaal testjes doen. Hij vond dat er allemaal leuke activiteitjes waren. Een geslaagde middag dus.
Elske Loes is naar het Science museum geweest. Dat is een museum waar het allemaal gaat over uitvindingen op medische gebied en mensen kennis. Maar ook bij kleding en bijvoorbeeld elektriciteit. Het museum was heel groot en uitgebreid. Ze is helemaal bovenaan begonnen. Het was heel indrukwekkend om alle uitvindingen uit de geschiedenis te bekijken.
Als iedereen terug is uiteindelijk op de verzamelplaats gaan de hele groep naar Piccadily Circus. Dat is een plein waar allerlei mensen komen om te laten zien wat ze kunnen. Eigenlijk viel dat een beetje tegen want je zag alleen heel veel mensen uit verschillende landen en het was heel druk. Wel gezellig druk. Er waren veel winkels dus de meisjes maakten daar mooi gebruik van. Vervolgens gingen we naar Travalgar Square. Dat is een heel groot plein met een fontein. Het is er erg mooi en je kan er uitrusten. Sommige meisjes hadden nog zoveel energie dat ze nog een keer gingen winkelen.
Nu gaan we lekker eten in een pizzahut. Het is een moderne hut met een hele leuke manier van pizza serveren, want ze doen dan een pizza op een bord en snijden het al in stukjes en dan maar lekker eten. Het is een dikke bodem en dat komt ook niet al te vaak voor in een pizzeria.

Na het heerlijke eten gaan we naar de musical “blood brothers”. De musical wordt gespeeld in het phoenixs theater. Het is een heel oud en sjiek ingerichte zaal. De musical gaat over een tweeling die bij de geboorte uit elkaar getrokken worden. De ene wordt netjes opgevoed en de andere wordt een echt straatjongetje. Dan ontmoeten ze elkaar in de buurt en dan worden ze vrienden maar niet zo maar vrienden “blood brothers”. Dan gaan ze studeren en dan verhuist de net opgevoede jongen naar een andere stad. Op een dag moet de jongen die een straatjongen is ook verhuizen en dan komen ze in de precies dezelfde stad. Ze gaan weer veel met elkaar om en worden allebei verliefd op het zelfde meisje. De net opgevoede jongen gaat naar Amerika toe en dan mag de straatjongen het meisje hebben en ze gaan trouwen. Dan komt de straatjongen in een depressie terecht. De vrouw van hem wordt er helemaal gek van en zoekt troost bij de net opgevoede jongen. De straatjongen denkt nu dat zij wat krijgen en vermoord de net opgevoede jongen. Het is echt een hele leuke musical en veel leuker dan een Nederlandse musical.
Dan gaan we weer terug met de metro en dan zo snel mogelijk je bedje in want morgen wordt het weer een zware dag.

Day 3

Oh wat een zware nacht was het weer zeg. Het slapen dat wil wel lukken maar het slaapt lang niet zo lekker als thuis want niets gaat boven je eigen bedje thuis. Nou hup eten dan snel in de bus naar Windsor.

We gaan vandaag een van de grootste kastelen van Europa bekijken. Als we na een uurtje rijden in de verte het kasteel al zien staan denk je echt: wow wat is dat ding groot. Als we daar aankomen en naar binnen lopen gaan we eerst “changing of the guards” bekijken. Het is wel heel erg leuk hoe dat gaat. Er wordt vooral onzin geschreeuwd en dat maakt het wel heel erg komisch. Ongeveer na een half uurtje is het klaar. Nu gaan we maar eens naar de poppenhuis kijken van koningin Elisabeth. Het is echt heel erg groot en als zij vroeger klein was dan kon zij niet bij de zolder. Moet je nagaan hoe hoog dat ding is. Na het poppenhuis kon je gewoon wat kamers bekijken hoe je ze ook kan bekijken in een ander kasteel. Het zijn allemaal weer anders ingerichte kamers en ze zijn ook heel erg mooi.
Na het kasteel gingen we naar Oxford toe. In Oxford aangekomen krijgen we een rondleiding van 1 van de drie gidsen. Het zijn erg aardige mensen. De éne gids waar wij mee meewaren vertelde veel over de studenten die daar leven en hoe slim je wel niet moet zijn om in Oxford te mogen studeren. Ook zien we een stuk van waar Harry Potter is opgenomen. Het is erg leuk om dat te zien als je de films ook hebt gezien. We komen verder nog veel weetjes over de mensen in Oxford te weten. Omdat het erg warm is was het soms moeilijk om je aandacht erbij te houden.
Als de rondleiding is geweest is het weer tijd voor vrije tijd. In die vrije tijd gingen de meeste jongens de ‘mac’ in, maar de meisjes gingen, hoe kan het ook anders, winkelen. In die vrije tijd moest je ook 2 studenten interviewen over hun leven in Oxford.
Om 6 uur ’s avonds was het tijd voor de Evensong. Jongens rond de 20 jaar gingen heel hoog zingen. Er was 1 jongen bij die helemaal opging in het zingen. Dat was heel grappig om te zien omdat hij rare gezichten ging trekken. Dat duurde wel erg lang maar het was niet heel erg. Je moest alleen wel rechtop zitten en heel stil zijn. Toen was het eindelijk tijd om te eten. Deze keer gingen we naar de noodle bar. Lekker chinees eten dachten de meeste mensen maar dat viel tegen. Je kon bami eten met verschillende soorten vlees. We moesten heel lang wachten vooradat we het eindelijk kregen. Het was heel veel en lang niet iedereen had het opgegeten.
Toen was het tijd om ons bedje in Londen weer op te zoeken. Voor we die konden vinden moesten we nog wel een uur in de bus. De meeste mensen waren hele moe maar er was ook een stel mensen die helemaal los gingen en liedjes ging zingen. Eindelijk aangekomen in het hotel moesten we wachten op de dag afsluiting. Uiteindelijk werd meegedeeld dat die niet meer doorging en kon iedereen na een vermoeiende dag van veel lopen in zin of haar bedje kruipen.

Day 4

Yesssss, eindelijk hebben we allemaal een goede nacht gemaakt. Je begint echt alles te wennen en je gaat alweer bijna naar huis. Dat is niet heel erg leuk want Londen is zo leuk en je hebt nog lang niet alles gezien.
Vandaag is ook de dag van de vrijheid en dat is wel heel erg leuk. Iedereen kan weer wat anders doen.
Sietze is naar het voetbalstadion Wembly gegaan. Eerst moesten ze met de metro ongeveer een half uurtje dat is echt heel erg lang maar als je achteraf waarvoor je het doet is dat wel heel erg leuk. In het stadion kunnen ongeveer 90.000 mensen dat is echt ontzettend veel. Zo’n groot stadion is er niet in Nederland dus dat is wel heel erg bijzonder. Zij kregen een rondleiding door het stadion heen. Het stadion is bedoeld voor de FA cup finale en voor het nationale team. Verder heeft het stadion een enorme kleedkamer. Ze zijn ook nog in de perskamer geweest, die is ook heel groot er kunnen ongeveer 100 journalisten in. Na het stadion had Sietze gewoon vrije tijd om door London te slenteren. Sietze ging met Simon en Ruben lekker een beetje rond wandelen. Londen is een hele mooie grote stad.
Elske Loes ging naar Harrods toe.

Dat is een heel groot warenhuis. Het is super duur maar wel heel leuk om rond te lopen. Soms is het zo streng dat je niet naar binnen mag omdat ze aan je kunnen zien dat je een toerist bent, dus dan koop je waarschijnlijk toch niets. Elske Loes en haar vriendinnen kwamen gelukkig wel naar binnen zonder problemen. Ze begonnen bij de eetafdeling. Dat was heel groot en ruim opgezet. Er hing wel een apart sfeertje. Alsof je je heel netjes moest gedragen, alleen mocht fluisteren en nergens aan mocht komen. Als je in Harrods bent moet je wel iets kopen als aandenken dus kochten de meiden thee en chocola. Ze gingen verder naar de tassen afdeling. Er lagen tassen van Gucci en Prada. Ze durfden de tassen niet aan te raken. Daar waren ze veel te duur voor. Uiteindelijk gingen ze naar de toeristenafdeling. Daar kochten ze nog lekkere snoepjes en toen gingen ze gauw weer uit Harrods. De rest van de middag konden ze weer, hoe kan het ook anders, shoppen.
Om 20.00 moesten we bij Cutty shark zijn en vanaf daar gingen we terug naar de bus over de nul-mediaan heen. Je merkt er helemaal niks van. Maar het is wel leuk om te zeggen natuurlijk.
En ja hoor, om 22.00 zit je in de bus tot heel vroeg de volgende ochtend Nederlandse tijd. Maar we moest ook nog op de boot en dat was wel heel erg leuk. Het is heel anders dan bij dag maar dat is logisch. Voordat we op de boot mochten gingen we met een grote groep voetballen op het parkeerterrein. Eigenlijk mocht dat niet dus op een gegeven moment kwam er een auto aanrijden met beveiliging. We moesten er mee stoppen en wel heel snel. Ze waren heel boos. Toen gingen we maar andere spelletjes doen. Maar deze keer zonder de bal.

Day 5

Om ongeveer half 1 ’s nachts zaten we op de boot, klaar voor vertrek. Het was gelukkig droog dus konden we lekker buiten kijken naar de lichtjes bij de kust van Engeland. Langzaam verdwenen ze, tot ze niet meer te zien waren.
Toen we weer veilig op het vaste land kwamen moesten we weer in de bus. Iedereen viel in slaap terwijl meneer Witten muziek van de musical eerder deze week opzette. Om een uur of 4 hadden we een tussenstop. De helft van de mensen sliep gewoon verder.
Een half uur voordat we in Zwolle aan zouden komen moesten we nog een keer pauze houden. Iedereen was chagrijnig en wilde het liefst gelijk doorrijden. Maar dat mocht niet want de buschauffeur moest even bijkomen.
Om half 10 arriveerden we uiteindelijk bij onze school. De ouders wachtten ons al op. Toen we thuis waren konden we eindelijk weer in ons eigen bed kruipen. En heerlijk dromen over een week vol belevenissen.

maandag 10 mei 2010

Bezienswaardigheden



In Londen staan veel bekende gebouwen. Het bekendste gebouw voor Londen is de klokkentoren de Big Ben, onderdeel van het Houses of Parliament. Het Houses of Parliament is onze eerste en tweede kamer. Een historische plek is de Tower of London, die ondanks zijn naam geen toren is maar een grote vesting, waarvan de oudste delen stammen uit de elfde eeuw. In de geschiedenis fungeerde het bouwwerk onder meer als koninklijk paleis, maar ook als gevangenis. Tegenwoordig is het een museum, waar onder meer de Britse kroonjuwelen te bezichtigen zijn. Tower Bridge ligt naast de Tower of London, daarom heet de brug ook zo. Dagelijks passeren meer dan 40.000 voetgangers en voertuigen deze brug. Tower Bridge is een van Londens grootste toeristenattracties.
Het paleis Buckingham Palace is de Londense woonplek van koningin Elizabeth II en haar echtgenoot prins Philip. In de stad en de nabije omgeving bevindt zich nog een groot aantal andere koninklijke kastelen of woonplaatsen. Het reuzenrad London Eye en The O2 (voorheen Millennium Dome) behoren tot de nieuwste attracties van de stad. Het eerste biedt vanaf maximaal 135 meter een wijd uitzicht over de stad, het tweede is een groot evenementencomplex, waar onder andere popconcerten worden gegeven.

De geschiedenis van Londen

Volgens de middeleeuwse mythologie van Geoffrey van Monmouth werd Londen gesticht door Brutus van Troje en stond bekend als Troia Nova, dat verbasterd werd tot Trinovantum. Koning Lud zou de stad hebben omgedoopt in Caer Ludein, de oorsprong van de naam "Londen".
Angelsaksische koningen heersten over Engeland na het vertrek van de Romeinen. De stad werd regelmatig geplunderd door Vikingen. Alfred de Grote versloeg de Vikingen na een reeks van veldslagen. Zo kon de stad weer tot bloei komen. De Normandiër Willem de Veroveraar trof, na zijn verovering in 1066, een welvarende stad aan. Na zijn overwinning verwoestte het leger van Willem een groot gedeelte van het land in een poging de Engelsen te onderwerpen, maar hij ontweek Londen. Hij wachtte bij Berkhamsted totdat de officials van de stad hem als koning zouden erkennen. De Londenaren stemden snel in met zijn voorstel en zodoende werd Londen de hoofdstad van het gebied dat in handen was van Willem.


Londen werd al vroeg een financieel en handelscentrum: in 1565 werd de Royal Exchange gesticht, de eerste beurs van de stad. Twee rampen troffen Londen kort na elkaar: in 1665 was er een grote pestepidemie, die ongeveer 100.000 slachtoffers eiste, en in 1666 de Grote brand van Londen, die van 2 tot 5 september woedde en een groot deel van de City verwoestte. Hierbij ging ook St Paul's Cathedral in vlammen op. Tegelijkertijd was de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog aan de gang. Sir Christopher Wren speelde een grote rol bij de stedenbouwkundige planning en wederopbouw na de Grote Brand. Zo ontwierp hij de nieuwe St Paul's Cathedral. en herdenkingsmonument van de Grote Brand, die 'The Monument' heet. Aan het einde van de zeventiende eeuw stichtte koning Willem III, met behulp van Nederlands een bank, de Bank of England, gevestigd in Threadneedle Street. In de achttiende eeuw was Londen een zeer welvarende stad. Het had van Amsterdam de rol van financieel wereldcentrum overgenomen. In 1851 en in 1862, werden er wereldtentoonstellingen georganiseerd. In de Tweede helft van de 19e eeuw werd in de stad een grootschalig rioolstelsel aangelegd, onder leiding van Sir Joseph Bazalgette. Hiermee was de Londen de eerste stad ter wereld die op deze manier de levensstandaard en gezondheid van de bevolking aanzienlijk verbeterde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Londen zwaar getroffen door Duitse bombardementen, waarbij ongeveer 20.000 doden vielen. Londen was het zenuwcentrum van de verdediging tegen de dreiging van de asmogendheden. Asmogendheden waren Duitsland, Italië en Japan. Door de jaren heen is de stad als een inktvlek in alle richtingen gegroeid en slokte vele kleine stadjes en dorpen op.

“The Tube”
Londen heeft een uitgebreid metrostelsel, de Underground, bijgenaamd 'The Tube'. Londen was ook de eerste stad ter wereld met een netwerk van ondergrondse spoorlijnen. Er zijn sinds 1987 twee systemen: de gewone metro en de DLR (Docklands Lightrail). De metro gaat vooral door het centrum, terwijl de DLR door de Docklands gaat. Docklands is het gebied bij het oosten en zuidoosten van London bij de Theems. De metro zal de komende jaren nog verder verbeterd worden, ter voorbereiding op de Olympische Spelen in 2012. In de metro, DLR en bussen in Londen wordt betaald met de Oyster card, de Britse versie van de OV-chipkaart.

Algemene informatie over Londen


Londen (Engels: London) is de hoofdstad en grootste stad van zowel Engeland als het Verenigd Koninkrijk.
In de regio Groot-Londen, waarvan de begrenzing tegenwoordig vaak gelijk wordt gesteld aan die van de stad Londen, wonen ongeveer 7,5 miljoen mensen. Hiermee is Londen de stad met de meeste inwoners van de Europese Unie. De hele metropoolregio strekt zich evenwel nog ver uit buiten de grenzen van Groot-Londen. De grenzen hiervan zijn niet gemakkelijk aan te geven, maar gedacht moet worden aan een gebied van ongeveer 8000 km²[bron?] met 12 tot 14 miljoen inwoners.
De stad is, naast de hoofd- en grootste stad van het Verenigd Koninkrijk, ook het politieke, economische en culturele centrum van dat land. Ook in Europa en de wereld vervult ze een belangrijke functie op diverse gebieden: Londen wordt als een van de vier traditionele alfa-wereldsteden beschouwd, samen met Parijs, Tokio en New York City.

woensdag 28 april 2010

waarom londen

Een zinnetje dat eigenlijk al genoeg zegt over deze geweldige stad!
Tijdens de werkweek proberen we jullie alles te vertellen over Londen.
We bezoeken belangrijke gebouwen als The Big Ben en the Towerbridge. Daarnaast bezoeken we punten als Picadilly Circus, Windsor Castle, Covent Garden en nog vele andere markante punten in deze mooie stad. Ook bezoeken we een musical, een van de hoogtepunten van de week.
We gaan met de bus vanuit Zwolle naar Calais. Daar over te steken naar Dover. Vandaar uit rijden we via Canterbury naar het hotel in Londen. We logeren in een pittoresk hotel vlak bij de Thames, niet ver van het centrum van Londen.

When a man is tired of London, he’s tired of life!